SXGoes! 2 van 2

Goes 2 mackIk baal er van dat ik nog moet tanken onderweg naar Goes. Het kost tijd en die tijd wil ik in de Zeelandhallen zijn. Bang iets te missen. Aangekomen in het tijdelijke crossdorp is er alweer volop bedrijvigheid. Monteurs en rijders zijn druk in de weer alles ‘on point’ te krijgen voor de grote dag. Als ik een rondje loop kom ik de onfortuinlijke Rinnie van Linden tegen. Hij laat me de foto’s zien van zijn enkels en onderbenen. ‘Het ziet er niet uit’, en dan zeg ik het nog netjes. Ook Rinnie is verziekt door het virus want hij zal en moet rijden. Veel geluk heeft hij niet dit weekend, karakter dan weer wel. Zijn vader laat bij de servicebus van Promax nog even snel de voorvorkkeerringen vervangen. Service op locatie. Aan de motor mag ’t niet liggen. De motoren staan te glimmen. Dat is het mooie van indoor. Door de lampen in het plafond lijkt alles nieuw, wat het allemaal dat kleine beetje extra geeft.
De arena stroomt vol en het publiek is al dik in de stemming. Ik zag wel eens een vulkaan op tv, vlak voor een uitbarsting. Dat gevoel dus. Het rommelt en borrelt in de volgepakte hal. De DJ zet de toon. De dikke beat uit de speakers neemt mijn hartslag mee in een hoger tempo. Op de tribune raak ik even in gesprek met de altijd sympathieke Marcel van Drunen. Zijn zoontje Jayson mag vandaag op een aangepaste baan een aantal rondes rijden in de 50 cc demoklasse. Dat hij de ‘skills’ van zijn pa heeft meegekregen is even later duidelijk te zien. Even is het stil maar Marcels ogen zeggen genoeg.
Ik heb mijn plekkie gevonden en als de eerste heats van start gaan merk ik dat ik niet verder naar voren kan op mijn klapstoeltje. Wederom is de strijd hevig maar eerlijk. Schouderduwen mag, ook hier.

Goes 2 Kyle

Danny ‘de crosser’ van den Bosse laat zien al behoorlijk gewend te zijn aan de grotere wielen van zijn hagelnieuwe R2R KTM. Waar hij in de beginfase nog wat onwennig probeerde de ‘flow’ te vinden ging het in het tweede deel haast als vanzelf. Klein mannetje, groot hart. De jonge Hongaar Kovacs is een geval apart. Nu al van grote klasse. In een prachtige stijl rijdt hij naar de winst. Een ‘herrezen’ Mack Bouwense rijdt een weergaloze wedstrijd. Haast foutloos maakt hij zijn rondjes. Slim gereden. Respect. Een derde plaats totaal is zijn dikverdiende deel. Kyle Matthijssen deed wederom van zich spreken. De ‘wedergeboorte’ blijkt niet alleen een technische maar zeker ook een slimme rijder te zijn. Zo snel mogelijk naar de kop om daarna op een wat lager maar veilig tempo de manche uit te rijden. ‘Top of the Box’. Confetti, Champagne en een Big Smile. Eindelijk weer. De Belg Glenn Uten maakte een sterke indruk maar kon toch zijn draai niet helemaal vinden. Pech deed hem de das om. De altijd beleefde en vriendelijke Dimitri Sep lijkt uit supercrosshout gesneden. Ondanks dat dit zijn tweede supercross ooit is rijdt hij een foutloze wedstrijd. In een bijna relaxte stijl domineert hij zijn klasse. De jonge en uiterst vriendelijke Damien van Erkelens toont Peter Mulder zijn dankbaarheid door een nette vierde plaats te scoren na wat pech in de eerdere series. Een jongen waar we zeker nog van gaan horen en de toekomst.

Goes 2 sep
Ook Jeffrey Herlings is weer van de partij. Vorig jaar werd hij door o.a. mijzelf herkend in zijn ‘undercover’ outfit. Dit jaar werd het aangekondigd. Jeffrey is natuurlijk motorcross en geniet zichtbaar. Rick Folkers zingt vanwege zijn opgelopen blessure een liedje voor zijn meegekomen supporters. Muzikale pleister op de wond. Onverwacht talentje.

Bij de ‘grote mannen’ is Ricky Renner een klasse apart. Ondanks hij zijn KTM in korte tijd twee keer over een wal heen smijt vindt hij met gemak zijn ritme weer terug. Dat ritme brengt hem in de ‘superpole’ tot een snelste rondetijd. De balans en het gemak waarmee de Amerikaan ronddanst bezorgt me kippenvel. Alweer. De superpole geeft duidelijk weer waartoe de rijders in staat zijn. Er is goed zichtbaar op welke plaats de rijders thuishoren. In een wedstrijd spelen er weer veel andere factoren mee en loopt alles natuurlijk weer net even anders. Gelukkig is Renner in de grote finale niet als eerste van start waardoor er een prachtige strijd ontstaat. Er wordt scherp en donders hard gereden. Het zegt al iets als je ruimte over hebt na een tripple. Pas net voor de laatste ronde bereikt Renner de ontketende Fransman Macler. Ik weet niet of hij het spel voor ons heeft gespeeld, maar precies op het juiste moment springt hij een triple wat verder en neemt de bocht daarna hard buitenom. Steekt af en belandt op een snellere lijn. Gefrustreerd moet de Fransman op dit moment hebben gewacht. Hij wist dat hij zou komen, maar wanneer. Zeker niet onverdienstelijk moest hij genoegen nemen met een zeker ook mooie tweede plaats. Mark Boot heeft alweer een stijgende laten zien. Toonde een aantal hele sterke momenten waaruit te zien is dat er nog veel meer te halen valt voor de man uit Haamstede. Progressie in verstandige stappen. ‘More to come’.

Na afloop wil ik nog even naar Joeri van Liere maar zijn standje staat vol. Fans, vrienden en familie omringen hem als een held. Dat is hij ook. Veel bekijks en aandacht voor zijn ‘One Dirty Eight’, en dat gun ik hem. Hij ziet me nog en zwaait glunderend. Komt goed kerel…

Goes joeri

Arnold Boer trekt me aan mijn mouw en stelt zijn vriendin Natasja voor. Mooie lach, mooie meid. ‘Ze geeft weinig om motorcross, heeft er niks mee, maar leest wel je columns’, lacht hij. Voor mij altijd weer een moeilijk moment maar het streelt mijn ego wel. Ik bedank en bedenk. Erkenning krijgen maakt me verlegen, maar ’t is toch wel lekker…

Bij de hamburgertent maken we de consumptiebonnen op en vertrekken. Versleten maar o zo voldaan. Maximale motorsport, verzorgd door een perfecte en voor mijn gevoel klachtenloze organisatie. Er zal best iemand zijn geweest met een op of aanmerking, maar de kok kookt nooit naar ieders zin. Wel in een verdomd goed restaurant…

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s